Crăciunul de anul acesta e mai bogat!

Primul brad, primele cadouri – Galateni

Cum îl poți aștepta mai frumos pe Sfântul cadourilor, Nicolae, decât lângă un brad împodobit ca-n povești, ornat cu mult gust și cu mult drag, care își poartă globurile ninse și fundele elegante ca pe însemne regale, adăpostind sub brațele-i întinse daruri din cele mai dulci? Când bradul e făcut în biserică, bucuria parcă e mai mare, mai ales dacă pe ușa altarului veghează din icoană chiar Sfântul Nicolae, cel care a început acest șir nesfârșit al darurilor; e pregătit parcă deja de drumurile pe care urmează să le facă în această perioadă a anului. Câte drumuri, atâtea dorințe împlinite! Asta știu și membrii Asociației Decent, care pe 2 decembrie 2017 au vizitat parohia Sf. Gheorghe din localitatea Galateni, Teleorman, pentru a dărui comunității de acolo bradul de Crăciun. De pregătirea acestuia s-a ocupat chiar doamna Lelia Marcu, președintele Asociației Decent. Și pentru că ornamentele ies mai frumos din mâna și priceperea dumneaei, pe unele le-a realizat manual, punând în lucrătura lor emoție, răbdare și talent, iar pe altele le-a ales de pe rafturile magazinelor, știind că împreună cu celelalte și cu o fărâmă de suflet vor da o notă personală bradului cu stea în frunte.

Unui brad de sărbători îi stă bine înconjurat de cadouri pentru cei mici, așa că doamna Lelia Marcu s-a gândit și la aceste „accesorii” ale bradului, atât de iubite de copii. E adevărat că bradul a avut acea eleganță de la care nu îți puteai lua ochii cu ușurință, însă mai frumoasă decât povestea de pe crenguțe a fost, pentru ei… povestea de jos, de sub crenguțe, care semăna cu o revărsare uriașă de daruri. Bradul a ascuns sub mantia sa generoasă aproximativ 30 de cadouri, realizate cu ajutorul celor care au dorit să contribuie la acest proiect. Acestea au fost împărțite copiilor a doua zi, pe 3 decembrie 2017, în duminica de dinaintea Sfântului Nicolae. Fiecare punguță din mâinile copiilor a conținut peste 15 tipuri de dulciuri și a avut efect garantat: fețe luminoase și bucurie cât pentru tot anul!

Bradul de la km 0

O acțiune asemănătoare a avut loc la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București, care și-a deschis ușile pentru a primi darurile Asociației Decent atât în ajun de sărbătoare, cât și în ziua Sfântului Nicolae. Pregătirile au fost făcute și de această dată de doamna Lelia Marcu, cea care s-a implicat cu multă dăruire în ceea ce a însemnat colectarea celor necesare și realizarea acțiunii, pas cu pas.

E o realizare deosebită să faci bradul într-o piață publică sau în casa unui om mare, dar cu adevărat onorant e să poți face bradul la căpătâiul sfinților. Bradul donat și ornat de Asociația Decent străjuiește acum mormântul Sfântului Martir Brâncoveanu, luminând ca o altă candelă, locul de închinare. Steaua din vârf pare desprinsă din cerul sfinților pictați lângă mormânt, iar strălucirea caldă a luminițelor și a globurilor dau de înțeles că sfinții iubesc Crăciunul și pregătirile care se fac pentru el. Dacă ar putea, fundița cu tricolor ar spune că bradul e mai frumos acasă, în România, pentru că acolo sunt sfinții români care „prin sacrificiu au definit cu sânge, drumul și identitatea, istoria poporului nostru” (Lelia Marcu).

Împodobirea bradului a avut nevoie de ochiul rafinat al doamnei Lelia Marcu și de bunul-gust care întâlnește prețuirea celor sfinte. Dincolo de bucuria proprie care-l însoțește pe cel care face un astfel de gest, s-a putut observa bucuria și pe chipul celorlalți, poate simpli trecători sau experți, care admirau îndelung îmbrăcarea bradului în haină aleasă, de sărbătoare și care doreau să facă o poză cu bradul, deși încă neterminat. Unele sclipitoare, altele discrete, unele pictate cu fulgi, altele reprezentând o lume ninsă care anunță un timp al păcii și al re-nașterii, globulețele i-au invitat pe copii să le privească uimiți, ținuta. Tulul roșu a îmbrățișat cu eleganță atât întregul brad, cât și decorațiunile făcute manual, special pentru sfintele icoane, chemând parcă, pe nume, atmosfera de sărbătoare. Aranjarea bradului a fost cu atât mai frumoasă, cu cât în biserică se făceau pregătiri pentru sărbătoarea de Sfântul Nicolae; multe flori au împodobit icoanele sau au fost puse în locul raclei cu mâna Sfântului.

În Ajunul sărbătorii, atunci când cadourile Sfântului sunt mai așteptate ca niciodată, membrii Asociației Decent au adus la biserică darurile pentru copii bolnavi (nevăzători, cu sindrom Dawn) și nu numai. Împreună cu prietenii asociației, s-au strâns peste 70 de cadouri, așezate cuminți la picioarele bradului, fiecare conținând 18 tipuri de dulciuri. De acolo, au ajuns în mânuțele copiilor, a căror încântare nu știi cum să o definești mai întâi – surpriza? nerăbdare? bucurie?

Ce urmează…

Pe 18 decembrie 2017, Asociația Decent va continua acest tip de activitate la Biserica Precupeții Noi din capitală. Ne dorim să spunem, astfel, o a treia poveste de Crăciun. Noi vom decora bradul, iar colindele vor fi cele care îl vor împodobi cu adevărat. Fiecărui ornament agățat de crenguțe îi va corespunde versul nostru preferat dintr-un colind mai vechi sau mai nou, murmurat timid sau cântat cu glas tare de colindători. Suntem convinși că bucuria darului și a sărbătorilor ne va însufleți pe toți și ne va face să ne simțim uniți, ca fii ai acelorași tradiții românești. De data aceasta, vom orna bradul lângă un coș mare cu mere, portocale, covrigi și nuci, din care vom dărui cu drag celor care ne vor spune prin colind, taina Întrupării.

Please follow and like us: